Alkusanat

Arjen tirehtööri?

Luulin, että vanhemmuuteen ja lapsiarjen pyörittämiseen tottuu vuosien mittaan. Nyt kolmentoista vuoden yrittämisen jälkeen minusta tuntuu, että kyvykkyyteni arjen hallintaan vain pienenee lasten kasvun myötä. Olen kuitenkin oppinut, että en ole ainoa ”villiarjen kesytystä” epätoivoisesti yrittävä vanhempi. Sen vuoksi haluan jakaa pieniä konkreettisia asioita, jotka ovat kesyttäneet meidän arkea. Ainakin vähän.

Erityisen ihana arki

Perheestämme löytyy neljä alle 14-vuotiasta lasta. Erityisherkkien luonteiden lisäksi arkeen tuo lisähaastetta ADD- painotteinen tarkkaavaisuushäiriö eli selkeämmin sanottuna ADHD ilman ylivilkkaus-oireita. ADD:n lisäksi perheestämme löytyy autismikirjon häiriö Asperger-diagnoosi.

Perheemme ”speciaalit” ovat hyvin pärjääviä luovia kansalaisia, joiden ongelmat eivät aina näy kotiseinien ulkopuolella. Pään sisällä käy kuitenkin melkoinen kuhina. Rutiinimuutokset ja liiat aistiärsykkeet kuormittavat pienen ja myös isomman ihmisen arkea. Kipinä luoviin askarteluprojekteihin ja näytelmiin syntyy kotimme eteisessä usein juuri silloin, kun pitäisi pukea vaatteet ja lähteä ulos. Neuropsykiatriset ongelmat ovat yksi syy siihen miksi juuri meidän perhe tarvitsee apua arjenhallintaan.

Jokainen omalla tavallaan

Kaikki eivät tarvitse mitään konkreettisia apukeinoja arjen hallintaan. Se mikä toimii meillä, voi olla toiselle perheelle kauhistus. Myös elämäntilanteet muuttuvat kaiken aikaa. Se mikä toimi eilen, ei toimi välttämättä tänään. Ajattelen, että kaikenlainen ”luova hulluus” on sallittua lapsiperheessä, jos se vain helpottaa arjen sujumista ja edistää perheen onnellisuutta.

Ajatukset ja vinkit, joita tulen teille jakamaan, ovat perheemme sen hetkisen arjen ”kesytyksen” keinoja. Kaikki vinkit ovat omia ideoitani ellei toisin mainita. Kerron ideoiden toteutumisesta perheessämme myös käytännön tasolla. Villiarjen kesytys on haastava ja ehkä jopa mahdoton tehtävä. Tärkeintä itselleni on se, että edes luulen kykeneväni hallitsemaan sitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s